14 gewoontes die mij energie geven

1 jun. 2017 - Door: Kaz van Wel

Als zelfstandig ondernemer loopt mijn privéleven aardig door mijn werkleven heen. De scheidslijn tussen werk en privé is lang niet zo strak als toen ik nog in loondienst werkte. Onder werktijd speel ik met mijn zoon of ik zoek een recept op; terwijl ik eet of in bed lig bedenk ik hoe ik een bepaald technisch probleem kan oplossen. 

Het opbouwen van je eigen bedrijf en tegelijk meedraaien in het gezinsleven kan soms een zware taak zijn. Ik probeer zo productief mogelijk te zijn en tegelijk de best mogelijke vader voor mijn zoon en man voor mijn vrouw te zijn. 

Omdat dit alles enorm veel energie vraagt heb ik een aantal gewoontes in mijn leven ingebouwd die mij helpen dit op peil te houden.

Gezond eten

Soms zeggen mensen wel eens tegen mij: “Waarom eet jij altijd zo gezond? Je hoeft toch niet af te vallen?” En dat klopt; ik wil ook helemaal niet afvallen. Ik doe het om mezelf energie te geven. 

Gezonde gebalanceerde voeding helpt mij energiepieken en -dalen te vermijden en in plaats daarvan mijn energiepeil gedurende de dag op een stabiel niveau te houden.

Wat ik wel en niet doe:

 • Minimaal 2x per week vette vis, meestal haring, makreel, sardines of zalm
 • Om de dag vlees, en voornamelijk wit vlees (gevogelte)
 • Suiker vermijden als de pest; suiker geeft een energie piek en maakt je daarna moe
 • Snelle koolhydraten zoals chips en wit brood vermijden . Die werken op dezelfde manier als suiker.
 • Geen koffie; koffie kost meer energie op de lange termijn dan het op de korte termijn oplevert
 • Iedere dag een groene smoothie met bosbessen, spinazie, banaan en amandelmelk
 • De dag beginnen met havermoutpap en een gekookt ei
 • In de winter dagelijks extra vitamine D
 • Appelstroop op brood voor voldoende ijzer

Het helpt enorm dat mijn vrouw gewichtsconsulent is, en veel weet over gezonde voeding.

Iedere dag sporten

Sporten geeft energie. Door te sporten stimuleer je je bloedsomloop en krijg je meer zuurstof binnen. Dit zorgt er voor dat je je minder moe voelt op de momenten dat je niet sport. Daarnaast zorgt het ervoor dat je beter en dieper slaapt en minder last hebt van stress.

Omdat ik absoluut geen tijd heb om naar de sportschool te gaan, houd ik het simpel voor mezelf. De ene dag ga ik hardlopen, de andere dag doe ik push-ups, pull-ups of squats. Dit kost me maar 15 tot 30 minuten op een dag. 

Zolang ik mezelf iedere dag maar even flink inspan, is dat voldoende. Zo neemt mijn spiermassa langzaam toe en behoud ik een goede conditie.

Flink veel slapen

Als je te weinig slaapt heb je gedurende de dag minder energie. Als je iedere dag tot in de avond uren werkt, lijkt het misschien alsof je meer gedaan hebt, maar de kwaliteit van je werk wordt wel een stuk minder. Hierdoor bereik je op de lange termijn veel minder resultaat.

Ik ben altijd al een lange slaper geweest, maar ik ga over het algemeen om half 11 naar bed, dan lees ik nog wat, en val om 11 uur in slaap. Om half 8 gaat de wekker, maar meestal word ik tussen 7 en half 8 wakker. Ik slaap dus gemiddeld zo’n 8 á 9 uur.

Heel veel water drinken

Het wordt aanbevolen om 2 liter water te drinken op de dag, waarbij water uit voeding niet is meegerekend. Ik probeer dit iedere dag te halen, door simpelweg veel thee en water te drinken. Ik drink gedurende de dag meestal 5 grote koppen groene thee (hoewel iets minder thee en meer puur water mij een nog beter idee lijkt !). 

Puur water zuivert je lichaam en is beter voor je nieren en je lever. Soms kan een groot glas water je al direct helpen als je hoofdpijn hebt of buikpijn.

Het nadeel van zoveel water drinken op een dag is wel dat je vaker naar de wc moet. Maar als het mij meer energie geeft vind ik dat het zeker waard.

Schermtijd reduceren

Ik zit, net als veel andere mensen, het grootste deel van mijn tijd voor een computerscherm. In mijn vrije tijd heb ik ook nog wel eens de computer nodig. Daarom probeer ik bewust mijn schermtijd te verminderen. Televisie en smartphone vallen daar ook onder. 

Dit kost allemaal ontzettend veel energie en er valt meer te zien van de wereld dan alleen wat er via een scherm komt. Ook vermijd ik het om voor het slapen gaan op mijn smartphone te zitten kijken. Verschillende onderzoeken hebben uitgewezen dat dit niet bevorderlijk is voor de nachtrust.

’s Avonds niet snacken

Hoewel ik hier weinig bewijs voor kan vinden op het internet, werkt het voor mij erg goed. Ik wil niets meer eten na 7 uur. Na het sporten eet ik meestal nog een bak kwark en dan eet ik de rest van de dag niet meer.  

Ik heb gemerkt dat ik mij de volgende dag veel beter voel als ik ’s avonds niets meer eet. Ik vermoed dat dit werkt omdat ik dan eigenlijk aan dagelijkse ‘intermittent fasting’ doe, waarbij mijn lichaam de tijd heeft om afvalstoffen op te ruimen.

Iedere dag even buiten zijn

Het grootste deel van mijn werktijd zit ik binnen. Maar binnenlucht is altijd van lagere kwaliteit dan buitenlucht. Daarom ga ik op dagen dat ik niet al om een andere reden buiten hoef te zijn, bewust even buiten een rondje lopen. 

Daarnaast werkt een rondje lopen ook altijd erg rustgevend en helpt het ook mijn gedachten op een rijtje te zetten.

Mediteren

Mediteren is eigenlijk niets meer dan je brein trainen om bewuster te worden van zijn eigen gedachten. Als je bewuster bent van je eigen gedachten, is het makkelijker om ze te negeren en je er niet in te laten meeslepen. Dit werkt gigantisch stress verlagend en zorgt ervoor dat je verleidingen beter kunt weerstaan. Het zorgt ook voor een betere focus waardoor ik sneller in de flow kan komen.

Ik probeer iedere dag minimaal 20 minuten te mediteren. Ik zit dan simpelweg op bed en ik probeer mij dan te focussen op één ding, zoals het voelen van mijn eigen lichaam.

Als je nog steeds het idee hebt dat mediteren iets zweverigs is, de vele voordelen van meditatie zijn inmiddels al lang en breed wetenschappelijk bewezen.

Opruimen

Zoals ik in mijn vorige artikel al uitgebreid heb besproken, helpt een opgeruimde omgeving goed tegen afleiding en geeft het je meer energie.

Daarnaast is opruimen ook een fijne bezigheid als je er eenmaal mee begonnen bent. Het geeft mij vaak de impuls om nog meer te gaan doen.

Iedere dag even knuffelen

Tijdens het knuffelen wordt er stofje aangemaakt in je brein: oxytocine. Dit stofje werkt tegen stress en angsten. Je wordt er socialer en minder afstandelijk van. Het verlaagt de bloeddruk en je hartslag. 

Ik wil minimaal 1 keer per dag even met mijn vrouw knuffelen. Uiteraard komt dit je relatie ook ten goede, hoewel mijn vrouw vindt dat ik ‘uit mezelf’ met haar zou moeten knuffelen, en niet omdat ik het op een lijstje heb staan. Mijn redenering is dan dat de inhoud van dat lijstje ook ‘uit mezelf’ komt.

Heb je geen partner? Je kunt altijd nog knuffelen met je hond of kat, of je gaat ‘free hugs’ uitdelen op straat. Of je kunt je moeder er blij mee maken. 

Een dagboek bijhouden

Ik schrijf iedere dag op hoe de dag is verlopen. Dit werkt goed om gedachten te ordenen en om bepaalde zaken uit mijn hoofd te krijgen.

Belangrijker is nog dat ik aan het einde van de dag een lijst maak met dingen waar ik dankbaar voor ben, dingen die op die dag zijn gebeurd. Het dagelijks uiten van dankbaarheid traint je brein positiever te denken, omdat het in alles het positieve gaat zien.

Koud douchen

Ik douche om de dag, en wanneer ik douche, douche ik koud. Volledig koud, als in de koude kraan volledig open, en de warme kraan volledig dicht.

Dit klinkt misschien verschrikkelijk, en dat is het ook. Maar de voordelen zijn enorm:

 • Beter kun je je dag niet beginnen: je bent direct klaarwakker
 • Minder vaak verkouden, minder vaak ziek, omdat het je immuunsysteem versterkt
 • Je traint je brein beter om te gaan met oncomfortabele situaties
 • Het verlaagt stress
 • Je kunt beter tegen kou, maar ook tegen hitte
 • En zo zijn er nog veel meer voordelen aan koud douchen

Wil je dit ook proberen, maar durf je het niet aan? Je kunt ook beginnen met koud afdouchen, dus voordat je uit de douche stapt even koud water, zolang je het aankunt.

Iets doen voor een ander

Ik probeer iedere dag iets goeds te doen voor een ander. Het kan ook iets simpels zijn als een complimentje geven aan iemand.

Iets doen voor een ander maakt je gelukkiger en minder zelfzuchtig. Dit geeft jezelf weer meer energie. 

Uit onderzoek is gebleken dat mensen die geld uitgaven aan een ander zich beter voelden dan wanneer ze het aan zichzelf uitgaven.

Plannen

Ik plan zowel mijn werkweek als mijn privé week. Omdat mijn vrouw en ik ieder een eigen bedrijf hebben en samen een kind, is onze agenda een noodzakelijk hulpmiddel geworden.

Door de week heen verzamel ik de taken die ik voor mijn werk moet uitvoeren maar ook de taken voor thuis. Aan het einde van de week maak ik een lijst wat ik die week erna ga doen. Dit geeft rust in mijn hoofd omdat ik al op papier heb hoe ik de week ga inrichten en daar niet meer over hoef na te denken.

Tot slot

Het lijkt misschien alsof ik gigantisch veel moet doen om mijn energiepeil hoog te houden, maar de truc is om er gewoontes van te maken. Als het eenmaal een gewoonte is geworden, lijkt het bijna vanzelf te gaan. 

Het kost mij nog amper moeite om mezelf aan het hardlopen te krijgen. Dat is in het verleden wel anders geweest. In een volgend artikel zal ik dieper ingaan op hoe ik mijn gewoontes en planning organiseer.