Extreem productief worden

1 jan. 2016 - Door: Kaz van Wel

Er zijn duizenden apps en methodes die trachten ons productiever te maken. Velen daarvan zullen ook wel een beetje werken, maar velen zorgen juist voor meer afleiding en op de lange termijn gaat het ten koste van je productiviteit. De manier die ik hier straks zal bespreken werkt echt, mits goed toegepast, en kan zorgen voor een stijging in productiviteit van naar schatting 500%. 

Waarom de meeste tools amper helpen maar we er toch intrappen.

Laten we eens een voorbeeld erbij pakken: Evernote. Evernote is een app waarmee je al je ideeën, notities en taken op 1 plek hebt. Als je nu nog alles op papier doet en je gaat deze app (goed) gebruiken, dan zal het zeker bijdragen aan je productiviteit. 

Een dergelijke app zal bijdragen aan het organiseren van je werk, maar het zal jou nooit harder laten werken. De enige die jou harder kan laten werken, dat ben je zelf. En juist dát is de reden dat je maar al te graag naar een tool zoekt die jou de indruk geeft dat hij jou efficiënter laat werken, zodat je dat zelf niet hoeft te doen.

Na een tijdje gewerkt te hebben met Evernote, merk je dat je geen steek productiever bent geworden. Je gaat op zoek naar een andere tool (bijvoorbeeld Wunderlist) en zo kom je onbewust in een oneindige speurtocht terecht, die nooit eindigt bij de heilige graal die je verwacht.

Zorg voor flow

Hoe kan je jezelf dan productiever maken? Door omstandigheden te creëren die zorgen voor flow.  Flow is een mentale staat waarin je één wordt met je werk en je de tijd uit het oog verliest. 

Bijna iedereen heeft dit wel eens meegemaakt: Je hebt een taak te doen en je stort je er volledig op, je hebt nog steeds wel afleidingen, van mailtjes en collega’s, maar je láát je er niet door afleiden, want je wilt dóór. Als je taak is afgerond kijk je op de klok en zie je dat het al 3 uur later is. Maar je realiseert je dat meer heb gedaan in de afgelopen 3 uur dan de 3 dagen daarvoor.

Als je productief wilt zijn, wil je zoveel mogelijk in de staat van flow zijn. Het lastige is, dat je dit niet kunt forceren. Dit werkt hetzelfde als slapen, je kunt jezelf niet in slaap forceren. Wat je echter wel kunt doen, is omstandigheden creëren die zorgen dat je beter is slaap kunt komen. Ditzelfde geldt voor de staat van flow.

Creëer flow omstandigheden

De volgende omstandigheden kunnen je helpen om vaker in de flow te komen:

  • Zorg voor weinig afleidingen. Hoe langer en intenser je wordt afgeleid, des te groter de kans dat je niet in de flow staat terecht komt.
  • Luister ontspannende muziek. Met een koptelefoon op is het vaak al makkelijker om je af te sluiten, maar zorg voor rustgevende muziek, het liefst ook zonder tekst.
  • Het moet duidelijk zijn wat de uitkomst is. Je moet precies weten wat je eindproduct zal zijn, onduidelijkheden halen je uit de flow.
  • Zorg voor voldoende tijd. Onvoldoende tijd voor een taak maakt je ongemakkelijk en je gaat al snel op de klok kijken of je wel op schema bent. Dit wil je vermijden.
  • Doe werk dat jou voldoening geeft. Motivatie is een belangrijke, als jij de taak om handen belangrijk vind, kom je sneller in de flow.
  • Zorg dat wat je doet niet te makkelijk is. Als je een taak doet waar je niet bij hoeft na te denken kunnen je eigen gedachten je makkelijk laten afdwalen.
  • Zorg dat een taak niet te moeilijk voor je is. Te moeilijk werk demotiveert. Het liefst doe je iets wat nét boven je huidige niveau ligt, zodat het wel een uitdaging is, maar je ook de zelfverzekerdheid hebt dat je het aankunt. 

Ik kan begrijpen dat het moeilijk lijkt deze omstandigheden te creëren, omdat je misschien niet overal controle over hebt. Maar omdat dit de belangrijkste factor is die je werk efficiëntie (en geluk!) kan beïnvloeden, raad ik aan om een lange termijn plan te maken om de flow staat vaker te kunnen bereiken.

Flow en geluk

Naast het feit dat flow je ontzettend veel productiever kan maken, maakt het je ook veel gelukkiger. Gelukkigere mensen zijn ook vaak productievere mensen, dus in dat geval kun je spreken van een win win situatie.

Ik heb zelf stukje bij beetje mijn situatie geprobeerd te veranderen zodat ik zoveel mogelijk in de flow zit. Dit is aardig gelukt en naar eigen schatting ben ik zo’n 500% productiever in de flow dan wanneer ik dat niet ben.

Ik weet niet in wat voor werk situatie je zit en wat de mogelijkheden voor jou zijn om zoveel mogelijk in de flow te komen, dus je zult zelf met een plan moeten komen om je eigen omstandigheden te verbeteren.

Ik heb zelf veel onderzoek gedaan naar dit onderwerp, en ik raad je aan hetzelfde te doen. De man die de term flow aan dit fenomeen gekoppeld heeft, is Mihaly Csikszentmihaly. Bekijk hier zijn TED-talk.

Daarnaast heeft dit boek ook een compleet hoofdstuk aan flow geweid en heeft mij geïnspireerd om dit artikel te schrijven.

Wilt u uw website, webshop of webapplicatie ook het liefst laten ontwikkelen door een productieve webdeveloper die constant in de flow zit? Neem dan contact met mij op.



Tekstredactie:
Christel Terwiel