Geld verdienen met je passie

1 mrt. 2017 - Door: Kaz van Wel

Er heerst tegenwoordig het sterke geloof dat je, om gelukkig te worden, je passie moet ontdekken. En als je die eenmaal gevonden hebt, dan moet je hem volgen. Ik denk dat veel mensen daardoor op zoek gaan naar die ene passie en hopen dat die eeuwige verlossing zal brengen. 

Maar zo werkt het natuurlijk niet.

Aan de andere kant is het ook niet wijs om het idee van een passie helemaal te negeren. Zeker niet als je het gevoel hebt dat je gevangen zit in een 9 tot 5 baan waar je maar weinig plezier uit haalt. 

Zou je niet veel liever altijd in de flow zitten als je aan het werk bent? 

Passie is iets vaags

Mensen houden van concrete zaken. ‘Passie’ is niet zo’n concreet begrip; het is niet duidelijk, niet vastomlijnd, niet tastbaar. Je kunt het niet zomaar als pakketje aan iemand cadeau doen. Het is vaag. 

Ik geloof niet dat iedereen wordt geboren met één sluimerend supertalent dat je moet zien te ontdekken. Waar je wel en niet goed in bent zal natuurlijk wel beïnvloed worden door je genetische aanleg, maar je opvoeding en omgeving zijn er net zo goed verantwoordelijk voor.

Ik denk dat je je passie het beste kunt ontdekken door te luisteren naar je intuïtie. Je brein verzamelt door de dagen, maanden en jaren heen gigantische hoeveelheden informatie. Uit die informatie komen gedachten voort die je kunnen vertellen wat je het beste kunt doen.

Er bestaat grote kans dat je ergens in je achterhoofd al weet wat je passie is, maar dat je denkt dat het een stom idee is, of dat het toch niet gaat lukken.

Brood op de plank

Het meest gebruikte tegenargument om te beginnen met werken aan je passie is dat het geen geld oplevert. Over het algemeen wil je je 100% kunnen geven voor je passie; daarom heb je er ook veel tijd voor nodig. Maar als je fulltime werkt en kinderen hebt, is tijd een schaars goed.

Samengevat zijn dit de grootste problemen bij het beoefenen van je passie:

 1. Je weet niet wat je passie is.
 2. Je kunt er (op de korte termijn) niet genoeg mee verdienen om rond te komen.
 3. Je hebt niet genoeg tijd om te beginnen.

Laten we de problemen stuk voor stuk aanpakken:

1. Erachter komen wat je passie is

 • Bedenk wat je als kind leuk vond om te doen.
 • Welke hobby’s heb je nu? Is er iets waar je meer tijd in zou willen stoppen?
 • Maak een lijst van mensen die hebben bereikt wat jij ook graag zou willen bereiken.
 • Schrijf alles op. 
 • Laat het een tijdje met rust. Als je nog iets te binnen schiet, schrijf het er dan bij.
 • Verzamel alles en kijk wat er het meeste bovenuit steekt. 

Over het algemeen gaat het bij passie om ‘creëren’. Een paar voorbeelden zijn: ontwerpen, muziek maken, programmeren, kunst maken, een fysiek product maken, schrijven, koken.

Wees niet perfectionistisch. Vergeet niet: je passie is niet een kant-en-klaar ding, het is een continu proces. Het belangrijkste is dat je een startpunt hebt.

Als je geld wilt verdienen met je passie, dan is het van belang dat je zoekt naar een zo goed mogelijke balans tussen wat je het allerleukst vindt om te doen, waar je talenten liggen en waar mensen behoefte aan hebben. Daar waar die drie terreinen elkaar overlappen ligt jouw grootste kans op succes: de sweet spot.

sweetspot.png

2. Vergroot je financiële speelruimte

Hoe beter je financiële situatie is, hoe meer ruimte je voor jezelf creëert om te kunnen experimenteren. Het geeft je ook veel meer zelfvertrouwen bij het waarmaken van je droom.

 • Zorg voor een buffer. Als je een jaar zou kunnen rondkomen van je spaargeld, zou je een jaar kunnen stoppen met werken om aan je passie te werken.
 • Zorg voor zo laag mogelijke vaste lasten. Hoe lager je lasten, hoe makkelijker je een buffer kunt realiseren voor lange tijd.
 • Ga besparen. Daar zijn al honderden boeken over geschreven . Dus als je niet weet wat je passie is, dan kun je altijd nog beginnen met van besparen je hobby te maken.
 • Los af op je hypotheek. Je hypotheek is meestal de grootste vaste last. Hoe lager die is, hoe beter. Ook hier zijn goeie boeken over

3. Maak tijd vrij voor je passie

Hoewel het mooi zou zijn als je vijf dagen in de week aan je passie zou kunnen besteden, is dat misschien momenteel nog niet haalbaar. Het is prima om naast je baan te beginnen. 

 • Stop met zinloze tijdrovende activiteiten zoals overmatig Netflixen, gamen en op social media rondhangen.
 • Maak iedere week een planning wat je gaat doen. Dit zorgt voor structuur. Het maakt dat je dingen voor elkaar zult krijgen (hier zal ik in de toekomst nog een artikel aan wijden).
 • Zorg voor een duidelijke taakverdeling in huis. Weet van te voren altijd wie wat wanneer doet, voor zover als mogelijk is.
 • Ga een dag minder werken. Meer tijd voor je passie en waarschijnlijk goed haalbaar als je de stappen van punt 2 volgt.

Tot slot

Ik weet dat dit geen dingen zijn die je van de een op de andere dag realiseert. Het is voor de lange termijn. Maar vergeet niet dat de mens van nature is gemaakt om te creëren. 

Een mens is niet gemaakt om alleen maar te consumeren. En hoe meer plezier je hebt in wat je creëert, hoe tevredener je zult zijn met je leven.Tekstredactie:
Christel Terwiel