Wat is het belangrijkste onderdeel van een website?
De vormgeving? De snelheid? De gebruiksvriendelijkheid? De functionaliteiten? Al deze aspecten zijn belangrijk, maar er is één element dat alles overstijgt: de inhoud.
De kracht van inhoud
De inhoud – ook wel ‘content’ genoemd (want wie houdt er niet van hippe Engelse termen?) – is het allerbelangrijkst. Daarom begin ik altijd met de inhoud wanneer ik een website maak.
Wat is daarna het belangrijkste? Dat is welke inhoud je waar plaatst. Veel websites openen bijvoorbeeld met een grote foto van het pand of de eigenaar. In specifieke gevallen kan dit werken, maar meestal is dit niet de beste keuze. Laten we stap voor stap bekijken wat de belangrijkste inhoud van een website is en hoe je deze strategisch plaatst.
1. De introductie
De eerste indruk telt. Wanneer een bezoeker je website opent, krijgt hij of zij een deel van de homepagina te zien. Dit is het moment om duidelijk te maken wat jouw bedrijf de bezoeker te bieden heeft. Formuleer dit het liefst als een oplossing voor een probleem dat je voor de bezoeker oplost. Kort, krachtig en to the point.
2. Call to Action (CTA)
Een veelgebruikte term in webdesign is CTA (Call to Action). Dit verwijst naar de actie die je wilt dat een bezoeker onderneemt, zoals een product kopen of contact opnemen. Plaats je CTA bij voorkeur in de introductie. Als je boodschap meteen aanslaat, kan de bezoeker direct actie ondernemen.
3. Verdieping
Na de introductie volgt een verdieping van je aanbod. Dit is de plek waar je jouw producten of diensten presenteert. Houd het overzichtelijk: als je veel verschillende diensten aanbiedt, groepeer ze dan in maximaal zes categorieën.
4. Lekker scrollen
Er zijn grofweg twee soorten websitebezoekers:
-
Gerichte bezoekers – Zij zoeken iets specifieks, scannen het menu en klikken naar de juiste pagina. Zorg ervoor dat jouw informatie makkelijk te vinden is.
-
Onbekende bezoekers – Dit zijn mensen die jouw bedrijf nog niet kennen. Hen wil je overtuigen van jouw product of dienst. Dit type bezoeker scrollt liever dan dat hij of zij nadenkt over waar te klikken. Scrollen kost namelijk minder mentale energie.
Om deze reden is een lange, informatieve homepagina belangrijk. Zo vergroot je de kans dat een bezoeker iets ziet dat aanspreekt en uiteindelijk klant wordt. Sluit de homepagina daarom altijd af met een herhaalde Call to Action, zodat een geïnteresseerde bezoeker direct tot actie kan overgaan.
5. Over ons / Over mij
Een ‘Over ons’ of ‘Over mij’-pagina is niet het belangrijkste, maar draagt wél bij aan vertrouwen. Vooral in sectoren waar persoonlijk contact belangrijk is (zoals zorg, coaching of consultancy) is het goed om een foto van jezelf of je team toe te voegen. Een vriendelijke, open uitstraling werkt hierbij het beste.
6. Reviews & Testimonials
Social proof is krachtig. Positieve reviews helpen nieuwe klanten over de streep te trekken. Vraag tevreden klanten om feedback en plaats hun testimonials op je website. Als klanten het lastig vinden om een review te schrijven, kun je aanbieden om een concepttekst voor hen op te stellen die ze alleen hoeven goed te keuren.
7. Unique Selling Points (USP’s)
Wat maakt jou uniek? Waarom zou een klant voor jou kiezen en niet voor de concurrent? Je Unique Selling Points (USP’s) moeten duidelijk naar voren komen op je website. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van korte, krachtige bullet points op de homepagina.
Je kunt ze ook uitlichten in een apart blok op de homepagina, zodat ze direct in het oog springen. Wil je hier verder op ingaan? Dan kun je een aparte pagina maken waarin je je USP’s uitgebreider toelicht en onderbouwt met bewijs of voorbeelden.
8. Vervolgpagina’s
Sommige informatie is belangrijk, maar niet direct nodig om nieuwe klanten te overtuigen. Denk aan:
-
Gedetailleerde productpagina’s
-
Contactinformatie
-
Locatiegegevens
-
Gebruikershandleidingen of FAQ’s
Deze informatie hoeft niet op de homepagina te staan, maar moet wel makkelijk te vinden zijn via het menu.
9. Maatwerk per website
De bovenstaande richtlijnen zijn algemeen, maar niet elke website heeft dezelfde doelen. Een bedrijfswebsite vereist een andere aanpak dan bijvoorbeeld een social media-platform of een zoekmachine. Pas de inhoud en structuur aan op jouw specifieke doelgroep en bedrijfsmodel.